BBC: Πως θα λήξουν τα περιοριστικά μέτρα

Κορονοϊός
Διαφήμιση

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού μας έχει… κλειδώσει μέσα στα σπίτια μας και το BBC έρχεται με σκοπό να μας δείξει τους τρόπους οι οποίοι θα είναι αποδοτικοί απέναντι στον κορονοϊό αλλά και το πως θα λήξουν τα περιοριστικά μέτρα.

Διαφήμιση

«Ουσιαστικά έχουμε πολλές όχι πολύ καλές επιλογές… Δεν θα έρθει μια μέρα και όλα θα αλλάξουν, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν λίγο διαφορετικά», δήλωσε ο Dr. Adam Kucharski, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Οσονούπω οι κυβερνήσεις όλων των χωρών θα κληθούν να λάβουν κομβικές αποφάσεις για ποιους περιορισμούς και μη θα μπορέσουν να πάρουν με σκοπό να περιορίσουν τον κορονοϊό.

Διαφήμιση

Υπάρχει και το ερώτημα του γιατί να μην κάνουμε απλά άρση των περιοριστικών μέτρων και η απάντηση είναι πολύ απλή. Δεν μπορούμε απλά να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς και καθημερινούς τρόπους ζωής μετά από μια κορύφωση κρουσμάτων ή ακόμα και αφού μειωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι και πιο πολύ οι ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι στη μόλυνση. Αν οι περιορισμοί αρθούν ή χαλαρώσουν, τότε μια άλλη έκρηξη είναι σίγουρη και αναπόφευκτη.

Ένα άτομο που έχει μολυνθεί, χωρίς να υπάρχουν μέτρα, θα κολλήσει άλλους τρεις κατά μέσο όρο.

Διαφήμιση

Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε απόσταση ο ένας από τον άλλον, δηλαδή να κάνουμε το γνωστό “social distancing”

Άλλη ερώτηση που επικρατεί είναι η εξής, γιατί δεν κάνουμε παραπάνω ελέγχους;

Τα τεστ γίνονται σε όσους υπάρχει υποψία μόλυνσης, αλλά και όσους έχουν έρθει κοντά σε πρόσωπο το οποίο προσφάτως διαγνώστηκε με CoVID-19.

«Αυτή τη στιγμή χρειάζεστε, κατά μέσο όρο, μείωση κατά 60-70% των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων για να σταματήσουμε την αύξηση της εστίας», δήλωσε ο Δρ Kucharski.

«Αν μπορούμε να το φτάσουμε κάτω από το 30% θα έχουμε πολλές δυνατότητες». «Αλλά ακόμη και τα μαζικά τεστ δεν θα επαναφέρουν τη ζωή στο φυσιολογικό«, σημειώνει το άρθρο του BBC.

Θα χρειαστούμε άλλα μέτρα για να διατηρήσουμε την ασθένεια υπό έλεγχο και αυτά θα πρέπει να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, καθώς τα βασικά στοιχεία (ένας ιός που εξαπλώνεται και ένας ευάλωτος πληθυσμός) δεν θα αλλάξουν. «Είναι μια πιο μετριοπαθής εκδοχή του πώς είμαστε τώρα», δήλωσε ο Δρ. Kucharski.

Ένας άλλος τρόπος καταπολέμησης αυτού του ιού είναι η «ενισχυμένη θωράκιση».

Ο καθηγητής Mark Woolhouse, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Είναι πολύ σκληρό για το 80% από εμάς που δεν είμαστε ευάλωτοι. Είναι ένας δυσάρεστος ιός, είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν θα συντρίψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Δεν κλειδώνουμε την κοινωνία. Αν πραγματικά ενισχύσουμε αυτή την θωράκιση, χτίζουμε μια πολύ ισχυρή ασπίδα και αυτό θα μας δώσει πολύ περισσότερο χώρο και μπορεί να σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε μερικά μέτρα μόνιμα».

 

 

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.