Φάκελος άμυνα: Δούρειος… ίππος για το σερί, συνθέσεις – ανασταλτικό (vids)

Διαφήμιση

Ήταν 22 Ιουλίου του 2020 όταν η…προσωρινή όπως αποδείχτηκε, εποχή Πογιάτος άρχιζε για τον Παναθηναϊκό. Οι επόμενοι τρεις μήνες ήταν καταστροφικοί για το Τριφύλλι, με την ομάδα να πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημα πρωταθλήματος στην ιστορία της. Τίποτα δεν έβγαινε στο γήπεδο και το βασικότερο ουδέποτε ο Πογιάτος κέρδισε την εκτίμηση των ποδοσφαιριστών.

Διαφήμιση

Τον Οκτώβριο, την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Μπόλονι στην αλλαγή σελίδας , ο οποίος κατόρθωσε να συμμαζέψει και να ισορροπήσει την κατάσταση ώστε να φέρει τον Παναθηναϊκό μία ανάσα από τις θέσεις των playoff του βαθμολογικού πίνακα. Κύριο μέλημα του Ρουμάνου προπονητή ήταν να θωρακίσει ανασταλτικά την ομάδα για να πάρει αυτοπεποίθηση και να κερδίζει έστω με μισό μηδέν. Και το κατάφερε, με αποκορύφωμα τον… ονειρικό Ιανουάριο.

Από τα επτά σερί ανέπαφα, στα επτά σερί παραβιασμένα δίχτυα

Διαφήμιση

Αρχικά ο Μπόλονι πάντα πίσω έπαιζε με τετράδα! Η επιτυχημένη συνταγή του Γενάρη φαίνεται να ήταν η ομοιογένεια… Πούγγουρας, Σένκεφελντ ως κεντρικοί αμυντικοί, Χουάνκαρ στο ένα άκρο και Βέλεθ αμυντικό χαφ. Ξεκίνησε (όχι τόσο καλά με Ζαγαριτη), αποβλήθηκε στη Ριζουπολη και από τότε μπήκε στην ομάδα ο Μολό ο οποίος… κόλλησε αμέσως με τους άλλους τέσσερις και άλλαξε όλη η ομάδα! Άσος από το μανίκι είναι η αλήθεια.

Οι πέντε αυτοί παίκτες λοιπόν, άρχισαν να βρίσκουν την απόλυτη χημεία. Τα πράγματα άρχισαν να χαλάνε από το παιχνίδι με τον Βόλο στο «Πανθεσσαλικό», εκεί όπου ο Χουάνκαρ είχε δεχτεί κόκκινη, ο Σένκεφελντ δεν αγωνίστηκε (γύρισε στοπερ ο Βελεθ) και ο Μολό έμεινε στον πάγκο και ξεκίνησε βασικός δεξιός οπισθοφύλακας ο Σάντσες! Η Αρχή του τέλους…

Διαφήμιση

Με τη Λαμία στη Λεωφόρο, ο Μολό ξαναγύρισε στη φυσική του θέση. Πήρε φανέλα βασικού ο Χατζηθεοδωρίδης, επέστρεψε σε αγωνιστικούς ρυθμούς ο Σχενκεφελντ, ωστόσο αυτή τη φορά έλειπε ο Βελεθ στο ανακάτεμα της τράπουλας. O Παναθηναϊκός μπλόκαρε! Και κάπως έτσι έκλεισε ο Γενάρης με απολογισμό επτά παιχνίδια, μηδέν γκολ παθητικό.

Και πάμε στον Φεβρουάριο, τον κουτσοφλεβαρο…Όπως και οι αγωνιστικές επιδόσεις… Οι «Πράσινοι» καλούνται να κοντραριστούν με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Χουάνκαρ και Πούγγουρας ήταν εκτός. Χατζηθεοδωρίδης αριστερά, Μολό δεξιά, Σένκεφελντ και Βέλεθ. Ο Παναθηναϊκός πάει με κεκτημένη ταχύτητα αλλά χάνει έναν στρατιώτη, τον Σένκεφελντ! Το Βασίλειο έπεσε…

Στο Αγρίνιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα, η άμυνα είχε Χατζηθεοδωρίδη αριστερά, Σάντσες δεξιά, Πούγγουρα Σένκεφελντ κεντρικούς αμυντικούς. Ο Βέλεθ έμεινε στον πάγκο, ενώ μπήκε για λίγα λεπτά και ο Τζαβίδας. Αλλαγές σχημάτων στα μετόπισθεν και ανακάτεμα της τράπουλας. Ο Μολό (ο πιο φορμαρισμένος τότε παίκτης) είχε τεθεί εκτός από τον συγκεκριμένο αγώνα.

Όλα αυτά, πριν περάσουμε στο ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Ολυμπιακό. Η νίκη απέναντι στον αιώνιο δεν ήταν καθόλου τυχαία βέβαια. Ο Παναθηναϊκός είχε ψυχή, είχε Σανκαρέ αλλά είχε πάλι άμυνα. Συμπτωματικά με άμυνα τους Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Μολό. Πώς να μην κερδίσει;

Τα αηδόνια έσμιξαν ξανά στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (οι τέσσερις από τους πέντε αφού έλειπε ο Πούγγουρας). Είχε να συμβεί τέτοια περίσταση από το σερί και την εντός έδρας αναμέτρηση με τον ΟΦΗ. Η χαρά ωστόσο, δεν κράτησε πολύ γιατί αμυντικά σε κρίσιμα στοιχήματα υπήρξε μπαράζ χαμένων ευκαιριών… Στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, μπήκε βασικός ο Καραγιάννης με τους Πούγγουραα και Σένκεφελντ να μένουν στα πιτς.

Για να περάσουμε όμως και στις αλλαγές στα αμυντικά χαφ όπου τελικά φαίνεται να μπέρδεψαν τα πραγματα, αφού χημεία δεν βρέθηκε με τα υπόλοιπα πρόσωπα και τα παιχνίδια ήταν συνεχόμενα. Αποτέλεσμα όλα μεταφράστηκαν σε αρνητικά αποτελέσματα για τον Παναθηναϊκό.

Στο 1-1 με την ΑΕΚ, έλειπε ο Σένκεφελντ. Αγωνίστηκαν ξανά οι τέσσερις από τους πέντε (Χουάνκαρ, Πούγγουρας, Βέλεθ, Μολό) και ίσως αυτός είναι ένας από τους κυρίους λόγους που δεν απειλήθηκε πολύ η ομάδα.

Χάρτινος Πύργος στο Τρίπτυχο ΠΑΣ Γιάννινα

Από τις πιο αμήχανες και δύσκολες περιόδους στην ιστορία της ομάδας, ήταν το χρονικό διάστημα των 16 ημερών με τον ΠΑΣ. Το «τριφύλλι» ηττήθηκε μέσα σε διάστημα λιγότερο των είκοσι ημερών, δεκαέξι για την ακρίβεια, τρεις φορές από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και όλες τις φορές δίκαια για να είμαστε σωστοί! Έχοντας, λοιπόν, αναλύσει παραπάνω το παιχνίδι του Αγρινίου, ας ξεκινήσουμε με αυτό της Λεωφόρου, εκεί όπου συγκριτικά την τετράδα στην άμυνα συνέθεταν οι Χατζηθεοδωρίδης (ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν), Σένκεφελντ, Πούγγουρας και Μολό. Στους «Ζωσιμάδες» Βέλεθ και Μολό ήταν έξω! Χουάνκαρ αριστερά, Σένκεφελντ – Πούγγουρας στόπερ, Σάντσες δεξιά. Τα αποτελέσματα γνωστά…

Εν κατακλείδι: Ο Παναθηναϊκός, το έφεραν οι συνθήκες έτσι, ώστε ναι μεν βρήκε εξαιρετική χημεία με Χουάνκαρ, Πούγγουρα, Σένκεφελντ, Μολό στην άμυνα και Βέλεθ αμυντικό χαφ στο πιο λειτουργικό ίσως σχήμα. Οι παίκτες αυτοί ήταν σε μεγάλη φόρμα, βοηθούσαν σε άμυνα και επίθεση. Είχαν χημεία και με τον Διούδη. Όμως τα συνεχόμενα παιχνίδια, οι τραυματισμοί δεν βοήθησαν και οι αντικαταστάτες (Σάντσες και Χατζηθεοδωρίδης) δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Στη συνέχεια η μετακίνηση του Βελεθ από τη μεσαία γραμμή πάλι πίσω, αποδιοργάνωσαν την ανασταλτική λειτουργία.

Συμπέρασμα: Η άμυνα δεν κατέρρευσε τυχαία Τον Φλεβάρη που κρίνονταν τα πάντα (Κύπελλο και θέση στο πρωτάθλημα) τα παιχνίδια ήταν συνεχόμενα και εμφανίστηκαν τραυματισμοί. Ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε με ίδιους παίκτες, πότε και η χημεία εξανεμίστηκε σε συνδυασμό με την επιθετική δυστοκία! Μία γραμμή που πόνταρε στα απροσπέλαστα τείχη της αποδείχτηκε δούρειος ίππος για την πολιορκία του ΠΑΣ και την κατάκτηση του Κυπέλλου…

Απίθανο στοιχείο… Δυο φορές με ίδια άμυνα μόνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει να παίξει με ίδια τετράδα στην άμυνα ο Παναθηναϊκός από τα δύο παιχνίδια με Άρη εκτός (0-1) και ΟΦΗ (2-0) εντός αντίστοιχα. Από τότε και σε κάθε παιχνίδι κάποιο/α από τα πρόσωπα άλλαζαν για διαφορετικούς λόγους.

Να βρει τον χαμένο του εαυτό

Συνολικά, ο Παναθηναϊκός έχει ελπίδες αν στρώσει ξανά η άμυνά του όσο και αν η επίθεση χωλαίνει. Να βρει την ηρεμία του. Διαθέτει την τρίτη καλύτερη των δυνάμει Play Off με 18 γκολ παθητικό. Αναλυτικά, ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί 12 γκολ, ο Άρης 16, ο Παναθηναϊκός 18, Αστέρας και ΠΑΟΚ 24, και η ΑΕΚ 28).

Εάν ποντάρει ξανά στο δυνατό του χαρτί και βελτιώσει φυσικά την επιθετική λειτουργία (5η καλύτερη επίθεση στο big 5) ενδέχεται να βρει πάλι τον χαμένο του εαυτό, αρχής γενομένης από την Κυριακή. Ναι οι «πράσινοι» τα μουσκέψαν, όντως μαθηματικά, με μία νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ θα τον φτάσουν στο…δίποντο για να χτυπήσουν το εισιτήριο της Ευρώπης.
Τα αλλεπάληλα λάθη στοίχησαν 100% αλλά ακόμη βαθμολογικά δεν αποδείχτηκαν ανεπανόρθωτα…

Ρεπορτάζ: Νίκος Παγκάκης – Επιμέλεια: Βαγγέλης Καραδήμας

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.