Πόσο κοστίζει η Λεωφόρος; Όχι, τι μπορεί να γίνει

Διαφήμιση

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει μία ατέρμονη συζήτηση στα social media για την αξία του οικοπέδου που εδράζεται το “Απόστολος Νικολαΐδης”. Πόσο κοστίζει η Περιβόλα, όπως ονομαζόταν η έκταση στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Σύλλογος εξασφάλισε τη χρήση της για όλη τη διάρκεια της ζωής του

Διαφήμιση

Σύμφωνα με αποτίμηση που είχε παραγγείλει ο Δήμος Αθηναίων, το οικόπεδο αποτιμάται πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε ισχυριστεί πως με δική του έρευνα, διαπίστωσε ότι το οικόπεδο αξίζει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, αυτή η κουβέντα πραγματοποιείται σε λάθος βάση. Διότι όσο και να αξίζει το οικόπεδο του “Απόστολος Νικολαΐδης”, η πραγματική ερώτηση είναι εάν μπορεί να το αξιοποιήσει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με άλλο τρόπο και έξω από το πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία και ξεκάθαρη απάντηση: Όχι.

Διαφήμιση

Το οικόπεδο έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου με βάση τη νομοθεσία. Μπορεί να γίνει μόνο πάρκο και να έχει τις χρήσεις που περιγράφονται ρητά στο Προεδρικό Διάταγμα του 2013. Και το πάρκινγκ της οδού Τσόχα έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου από το 1984.

Για να αλλάξει η χρήση του χώρου, πρέπει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση κάτι άλλο. Προσωπικά, ο υπογράφων δεν θυμάται να έχει αποχαρακτηριστεί χώρος πρασίνου τα τελευταία χρόνια. Ίσως κάποιος αναγνώστης να έχει να εισφέρει ένα παράδειγμα στον διάλογο μας, αλλά εάν υπάρχουν, θα είναι μετρημένες περιπτώσεις.

Διαφήμιση

Ακόμα και να ψηφίσει η Κυβέρνηση έναν νόμο που θα αλλάζει το καθεστώς του οικοπέδου του “Απόστολος Νικολαΐδης”, είναι δεδομένο ότι κάποιοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου. Και δεν θα είναι λίγοι, τα έχουμε βιώσει από τη Διπλή Ανάπλαση.

Φυσικά, μάθαμε από πρώτο χέρι ότι η εκδίκαση μιας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας διαρκεί μίνιμουμ μία πενταετία. Φυσικά και το αποτέλεσμα της έκβασης της δίκης είναι αβέβαιο. Μπορεί ο νόμος να καταπέσει και το οικόπεδο να παραμείνει χώρος πρασίνου.

Παράλληλα με αυτό, ο Ερασιτέχνης πρέπει να προσφύγει εκείνος στα Διοικητικά Δικαστήρια και να διεκδικήσει τίτλο ιδιοκτησίας για το οικόπεδο. Γιατί το Κράτος αποκλείεται να του δώσει οικιοθελώς και ο Δήμος Αθηναίων αποκλείεται να συναινέσει. Χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας και με ένα απλό παραχωρητήριο από το 1924, καμία συμφωνία για αξιοποίηση του οικοπέδου δεν πρόκειται να συναφθεί. Άρα εκδικάσεις, εφέσεις μέχρι τρίτο βαθμό και επίσης αβέβαια έκβαση της δίκης.

Στο πολυετές διάστημα που θα διαρκέσουν αυτές οι διαδικασίες, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα έχει μία παραχωρημένη εγκατάσταση για κάποια τμήματα του και τα υπόλοιπα θα άγονται και θα φέρονται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Η ΠΑΕ και η ΚΑΕ πιθανότατα θα συντηρούν το ΟΑΚΑ, χωρίς επωφελείς συμβάσεις.

Τα προαναφερόμενα, δεν είναι σενάρια… επιστημονικής φαντασίας. Δεν είναι απόψεις, γνώμες και θέσεις. Δεν εκφράζουν αυτά που πιστεύει ο Τσιμπίδας, αλλά ισχύουν. Είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να αξιοποιήσει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός το οικόπεδο του “Απόστολος Νικολαΐδης”. Σε γενικές γραμμές, γιατί πιο ειδικά, υπάρχουν και άλλες μικρότερες προεκτάσεις. Ο καθένας λοιπόν, ας αναλογιστεί που είναι ο Σύλλογος, ποιες είναι αντοχές του και πόσο ρεαλιστική είναι η συζήτηση των ημερών…

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.