Ακραίες συμπεριφορές βίας στα γήπεδα (vid)

Διαφήμιση

Ακραία περιστατικά βίας , έχουμε αντικρύσει αρκετές φορές εντός των γηπέδων. Εντάσεις που καταλήγουν σε ακραίες συμπεριφορές βίας και βανδαλισμών.

Διαφήμιση

Η βία στα γήπεδα είναι συχνό φαινόμενο , καθώς η υπερβολική «αγάπη» για τις ομάδες που ο καθένας υποστηρίζει , μετατρέπεται σε υπερβολικό θυμό  , φέρνοντας  στην επιφάνεια μια άκρως επιθετική συμπεριφορά , ανίκανη να δεχτεί οποιαδήποτε άποψη .

Ακόμα, συνθήματα εναντίον άλλων ομάδων «ξυπνούν» την αντιπαλότητα και πυροδοτούν ακόμα περισσότερο τις εντάσεις.

Διαφήμιση

Προκλητικές ενέργειες δεν παρατηρούνται μόνο από τους οπαδούς αλλά  και από τα μέλη των ομάδων , ποδοσφαιριστές, προπονητές και από άλλα στελέχη.

Οι Προκλήσεις στο πρόσωπο των ποδοσφαιριστών έχουν να κάνουν συνήθως με το χρώμα ,την καταγωγή , την θρησκεία ακόμα και τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Διαφήμιση

Επιπλέον, η αδυναμία , ένα ατύχημα , ένα τεχνικό σφάλμα , ένα «άδικο» αποτέλεσμα , δημιουργεί έντονο θυμό ,προκαλώντας   μοιραίες και οδυνηρές συνέπειες.

Όπως θα δείτε παρακάτω, περιστατικά βίας που έχουν προκληθεί , έχουν φέρει τρομακτικές συνέπειες και έχουν στερήσει τις ζωές πολλών ανθρώπων.

1) 1949, Κωνσταντινούπολη; Κάψιμο και λάμψη του ιππόδρομου Veli Efendi μετά τους αγώνες.

2) Λίμα (Περού)· Στις 24 Μαΐου 1964, κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού-Αργεντινής, του προκριματικού αγώνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σημειώθηκαν επεισόδια στις κερκίδες όταν ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ της γηπεδούχου ομάδας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι και να τραυματιστούν 600.

3) 1966, Κάιρο (Αίγυπτος) 300 τραυματίες μετά από συμπλοκή μεταξύ οπαδών κατά τη διάρκεια αγώνα μεταξύ Ζαμάλεκ – Εθνικές ομάδες

4) Καϊσέρι (Τουρκία)· Στις 17 Σεπτεμβρίου 1967, ο 2ος Παγκόσμιος Αριθμός. 40 άνθρωποι συνθλίφτηκαν μέχρι θανάτου και 600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Lig Kayserispor και Sivasspor στο Στάδιο Kayseri City.

5) Ο εμφύλιος πόλεμος της Νιγηρίας, επίσης γνωστός ως Μάχη της Μπιάφρα, ήταν ένας πόλεμος που διήρκεσε από τις 6 Ιουλίου 1967 έως τις 13 Ιανουαρίου 1970. Βγήκε επειδή οι νοτιοανατολικές επαρχίες της Νιγηρίας ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα με το όνομα Δημοκρατία της Μπιάφρα.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές πήραν μια μέρα ρεπό από αυτόν τον πόλεμο για να επιτρέψουν στον Πέλε, ο οποίος επισκεπτόταν τη χώρα εκείνη την εποχή, να πάρει το γήπεδο σε έναν αγώνα.

6) Περίπου 300.000 Σαλβαδοριανοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην Ονδούρα τη δεκαετία του 1960. Καθώς τα προβλήματα με αυτούς τους μετανάστες μεγάλωναν, οι χώρες αυτές αντιμετώπισαν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Όταν η Ονδούρα κέρδισε τον πρώτο αγώνα και το Ελ Σαλβαδόρ κέρδισε τον δεύτερο αγώνα, αποφασίστηκε ότι ο τρίτος αγώνας μεταξύ των δύο χωρών θα παιζόταν στο Μεξικό. Το Ελ Σαλβαδόρ κέρδισε αυτό το ματς με 3-2 στις υπερωρίες.

Μετά τον αγώνα, οι σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών διακόπηκαν εντελώς και ξέσπασε πόλεμος. Ο 100ωρος πόλεμος έχει περάσει στην παγκόσμια λογοτεχνία ως “ποδοσφαιρικός πόλεμος”. Με ισολογισμό 2.100 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες, ο πόλεμος τελείωσε με την παρέμβαση του παρεμβαίνοντο Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

7) Οι Γερμανοί, που εισέβαλαν στο Κίεβο το 1942, ήθελαν να παίξουν έναν αγώνα εναντίον του Ντιναμό. Οι θεατές ήταν όλοι Γερμανοί στρατιώτες με πολυβόλα, και όταν οι Ουκρανοί προηγήθηκαν, οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τα πόδια των παικτών. Ακόμα και όταν αρκετοί παίκτες κατέρρευσαν, ο Ντιναμό συνέχισε τον αγώνα και κέρδισε.

Με το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα, όλη η ομάδα πυροβολήθηκε εκεί. Εν ολίγοις, ένα παράδειγμα διαφυγής στη νίκη με ένα δυστυχισμένο τέλος βιώθηκε επίσης εδώ.

8) «Ο Φράνκο κατέστρεψε την αυτονομία μας, απαγόρευσε τη γλώσσα μας και ήταν οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης». Οι φήμες λένε ότι ο “El Caudillo” ήξερε τη σύνθεση της Ρεάλ απ’ έξω. Όταν η Ρεάλ ήρθε στη Βαρκελώνη για να παίξει στην εποχή του, οι εξέδρες του Σταδίου Nou Camp ήταν γεμάτες με σημαίες της Καταλονίας, οι οποίες απαγορεύτηκαν. Οι οπαδοί της Barça θα ήταν τόσο κουρασμένοι όσο οι παίκτες στο δρόμο για το σπίτι μετά από αυτά τα παιχνίδια. “Δεν μπορούσες να φωνάξεις “Killer Franco!”, όταν περπατούσες στους δρόμους”, είπε ο Flaquer, “έτσι ώστε οι άνθρωποι να φωνάζουν στους ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι ψυχολογικό γεγονός, αν δεν μπορείς να φωνάξεις στον πατέρα σου, φωνάζεις σε κάποιον άλλο.” Η Καταλονία υπήρχε μόνο στο NouCamp και η barça ήταν το μόνο καταλανικό σύμβολο που ο Φράνκο δεν τολμούσε να αγγίξει.

9) Η Αργεντινή θα αντιμετώπιζε το Περού στο δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978 και έπρεπε να νικήσει το Περού τουλάχιστον 4-0 για να φτάσει στον τελικό. Αυτή η δουλειά φαινόταν πολύ δύσκολη, επειδή το Περού είχε κάνει μια πολύ καλή ομάδα. Αλλά η Αργεντινή έπρεπε να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, και οι στρατηγοί πραξικοπήματος του Περού είχαν έλλειψη χρημάτων. Έτσι αποφάσισαν να βοηθήσουν μια φιλική χούντα.

Η Αργεντινή έδωσε επειγόντως στο Περού 35.000 τόνους ελεύθερων σιτηρών και ενδεχομένως μερικά όπλα. Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής έχει αποδεσμεύσει ένα παγωμένο δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων που θα καταβληθεί στο Περού.

Ο προπονητής της Αργεντινής Σέζαρ Λουίς Μενότι δεν πήρε τον τερματοφύλακά του και τους αναπληρωτές του για να μιλήσει πριν τον αγώνα. Στο τέλος, η Αργεντινή νίκησε το Περού με 6-0 σε ένα αποτέλεσμα που θα τους επέτρεπε να φτάσουν στον τελικό. Αυτό ήταν ίσως το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που κέρδισε ποτέ δωροδοκία.

Η νίκη έχει όλους τους ανθρώπους στους δρόμους και τους ανθρώπους να φωνάζουν “Αργεντινή, Αργεντινή!”. Η μόνη πολιτική των στρατηγών ήταν να συμφιλιωθούν με τις νίκες που επιτεύχθηκαν. Η μεγαλύτερη νίκη που προγραμμάτισαν ήταν να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και να το κερδίσουν και να εισβάλουν στα Νησιά Φώκλαντ.

Αυτό που τερμάτισε τον πόλεμο των Φώκλαντ ήταν, κατά μία έννοια, το ποδόσφαιρο. Οι φήμες λένε ότι το στρατιωτικό καθεστώς παραδόθηκε στη Βρετανία το Μάιο του 1982 επειδή η Αργεντινή θα έχανε το δικαίωμά της να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία εάν ο πόλεμος συνεχιζόταν.

10) Τον Ιούλιο του 1969, τα γεγονότα του προκριματικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ της Ονδούρας και των εθνικών ομάδων του Ελ Σαλβαδόρ,μετατράπηκαν σε τετραήμερη μάχη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων.

11) Μετά από μια συνάντηση στο Πίτσμπουργκ (1971), εκατό χιλιάδες θεατές σε μια μέθη νίκης έκαψαν το γήπεδο και άρχισαν να χορεύουν γυμνοί στους δρόμους, τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους και συλλαμβάνοντας τους.

12) Γλασκώβη (Σκωτία)· Στις 2 Ιανουαρίου 1971, ο αγώνας Σέλτικ-Γλασκώβης είχε τελειώσει, σκοτώνοντας 66 άτομα όταν σημειώθηκε εμπλοκή στις πύλες εξόδου.

13) Κάλι (Κολομβία)· Στο Στάδιο Πασκάλ Γκερέρο, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 197 τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο τέλος του αγώνα Κάλι-Αμερικής στις 17 Νοεμβρίου 1982.

14) 1985 Βρυξέλλες (Βέλγιο)· Κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Στάδιο Heysel, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ λίβερπουλ της Αγγλίας και Γιουβέντους της Ιταλίας, η τηλεοπτική μετάδοση ζωντανά τις ζωές των ανθρώπων που έπεσαν στο κενό ή έτρεξαν ο ένας πάνω στον άλλο ως αποτέλεσμα ενός αγώνα από Άγγλους χούλιγκαν. Το περιστατικό αυτό στοίχισε τη ζωή 39 Ιταλών θεατών και τον τραυματισμό περισσότερων από 400 οπαδών.

15) Στα γεγονότα μετά τον αγώνα Ατλέτικο Μπιλμπάο-Βαρκελώνης τον Απρίλιο του 1986 (Ισπανία), 15 τραυματίστηκαν σοβαρά και 55 τραυματίστηκαν και η Ελβετία-Β στην Ελβετία. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια μετά τον φιλικό αγώνα της Γερμανίας.

16) Τον Ιούνιο του 1986, 187 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια μεξικανών θεατών στην Πόλη του Μεξικού, όταν η εθνική ομάδα του Μεξικού νίκησε το Βέλγιο με 2-1 στο τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Πόλη του Μεξικού.

17) Τον Ιούνιο του 1986, στο τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν σε γεγονότα που ακολούθησαν τη νίκη της εθνικής ομάδας του Μεξικού με 2-0 επί της Βουλγαρίας. Δύο από τους 13 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου επειδή δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς.

18) Στο τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό τον Ιούνιο του 1986, Άγγλοι οπαδοί επιτέθηκαν στους Αργεντινούς γιορτάζοντας τη νίκη. 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι Άγγλοι, γνωστοί για τα περιστατικά τους σε αγώνες, επιτέθηκαν σε αργεντινούς οπαδούς φορώντας μπλουζάκια με το γράψιμο “Falkland Argentina” με πέτρες και μπουκάλια

19) Το Σεπτέμβριο του 1986, ένα άτομο πέθανε όταν ένα λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Γλασκώβης Ranger στη Σκωτία λιθοβολήθηκε στην πέτρα από τους αντίπαλους οπαδούς της Dundie United. Επίσης στην Αγγλία, ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά στα επεισόδια που συνέβησαν μετά τον αγώνα μεταξύ Briten και Nottingham Forest.

20) Μαρτίου 1987, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ Ajax και Den Haag στην ολλανδική πρώτη ένωση ποδοσφαίρου, οι ανεμιστήρες των δύο ομάδων συγκρούστηκαν και 50 θεατές τραυματίστηκαν.

21) Κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού-Αργεντινής το 1987, όταν ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ της γηπεδούχου ομάδας, σημειώθηκαν επεισόδια στις κερκίδες, με αποτέλεσμα 32 άνθρωποι να σκοτωθούν και 600 τραυματίες.

22) Ιανουαρίου 1989, Κίνα; Δύο Κινέζοι αθλητές σκότωσαν έξι άτομα με ένα όπλο εκκίνησης. Στο περιστατικό στο Bejing της Κίνας, 110 μέτρα εμπόδιο Shang Weidong και δέκαθλο li Rihichvan διαφώνησαν με 3 άτομα μετά την προπόνηση τους, σκοτώνοντας 3 άτομα με ένα όπλο εκκίνησης στα χέρια τους ως αποτέλεσμα της διαμάχης που αυξάνεται, τότε οι αθλητές που πήραν 4 άτομα όμηροι ζήτησαν 200 γιεν, σκοτώνοντας 3 από τους ομήρους όταν δεν έλαβαν τα χρήματα.

23) Μάιος 1989, Ελλάδα· 50 άτομα τραυματίστηκαν, ένα σοβαρά, στα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τον 1ο αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων της Ολυμπιακής και της ΑΕΚ

24) 1989 Αύγουστος, Σκωτία· Η μεταφορά του Καθολικού ποδοσφαιριστή Τζόνσον στην ομάδα των Προτεσταντών Γλασκώβη Ρέιντζερς έχει ξεσηκώσει τη Σκωτία μαζί. Αυτό το περιστατικό έχει αναδειχθεί ως το πιο σημαντικό παράδειγμα σεχταριστικής σύγκρουσης στη Σκωτία. Ο πατέρας του Τζόνσον ξυλοκοπήθηκε άσχημα από τρία άγνωστα άτομα, και από την άλλη, χτυπήθηκε με το ποδήλατο από τον 7χρονο αδελφό του. Μετά τα επεισόδια, το σπίτι του ποδοσφαιριστή τέθηκε υπό προστασία.

25) Τον Ιούλιο του 1990, 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια μετά την εξάλειψη της Αγγλίας στους ημιτελικούς με πέναλτι εναντίον της Δυτικής Γερμανίας

26) Ιανουάριος 1991, Νότια Αφρική· Στο Orkney, 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έναν αγώνα μεταξύ των αρχηγών kaizer και των πειρατών του Ορλάντο, οι οπαδοί που εξοργίστηκαν από τις λανθασμένες αποφάσεις του διαιτητή μπήκαν σε έναν αγώνα, και 50 άλλοι τραυματίστηκαν στις τρέχουσες συγκρούσεις στους δρόμους.

27) Τον Ιανουάριο του 1992, 50 άτομα τραυματίστηκαν σε επεισόδια μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα στο Μπαγκλαντές. Στο Τσιταγκόνγκ του Μπανγκλαντές, μετά από αγώνα 0-0 μεταξύ των δύο διάσημων ομάδων της πόλης, του Abehani Club και των Mohammeden Blues, οι υποστηρικτές των δύο ομάδων, που αριθμούσαν 1.000, συγκρούστηκαν με πέτρες και ραβδιά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, φανατικοί κατέστρεψαν επίσης πολλά αυτοκίνητα, με την αστυνομία να είναι σε θέση να αποτρέψει περιστατικά με δακρυγόνα και γκλομπ.

28) Τον Απρίλιο του 1993, η Monica Seles, η νούμερο ένα σειρά που προηγήθηκε στο διεθνές τουρνουά τένις citizen women’s στο Αμβούργο της Γερμανίας, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε με μαχαίρι. Στο δεύτερο σετ του αγώνα του Γιουγκοσλάβου τενίστα με την Μολέβα της Ελβετίας, ο Σέλες, ο οποίος αναπαύεται ανάμεσα στους αριθμούς, δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα θεατή που πήδηξε από τις κερκίδες με μαχαίρι.

29) Τον Οκτώβριο του 1993, ο Selçuk Soner, ο οποίος πήγαινε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα του Kocaelispor εναντίον της Άγκυρας, σκοτώθηκε από όπλο σε μάχη εδάφους. Ο Yasar Alp, ο οποίος σκότωσε τον Soner με μία μόνο σφαίρα, εξαφανίστηκε μετά το περιστατικό με δεκαοκτώ φανατικούς οπαδούς του Kocaeli.

30) Ιούλιος 1994, Κολομβία· Ο Andres Eskober, υπερασπιστής της εθνικής ομάδας της Κολομβίας που αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στον πρώτο γύρο, σκοτώθηκε από επίθεση με όπλο από φανατικούς οπαδούς στη χώρα του. Ο Εσκομπάρ, ο οποίος σκόραρε στο δικό του γκολ στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν αντιμετώπισε την Ελβετία λόγω απειλών, βρέθηκε να έχει υποστεί 12 τραύματα από πυροβολισμούς.

31) Τον Απρίλιο του 1995, πέθανε ο Γιώργος Καρνέζης, ένας 25χρονος οπαδός του Πανατιναϊκού, ο οποίος μαχαιρώθηκε μετά από τελικό αγώνα μπάσκετ μεταξύ Πανατιναϊκού και Ολυμπιακού στην Ελλάδα.

32) Στις 5 Μαΐου 1996, ο Μεχμέτ Νταλαμάν (27) και ο Χούσνου Σιβέλεκ (12) πέθαναν από αυτοκτονία ως αποτέλεσμα της ήττας του Τραμπζόνσπορ κατά τη διάρκεια του αγώνα Trabzonspor-Fenerbahçe στην Τραπεζούντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.