Πράσινες… Γουλιές: Η “έρευνα” που έφερε το “τέλος” και το διπλό λάθος του Ρόκα

Διαφήμιση

Οι «Πράσινες… Γουλιές» επιστρέφουν και αναλύουν όλα όσα «έκαψαν» τον Ντάνι Πογιάτος κι οδήγησαν στο διαζύγιο, τα τραγικά σφάλματα του τεχνικού διευθυντή που τον έθεσαν στο «περιθώριο», τις ευθύνες των παικτών που δεν έχουν πια «δικαιολογίες» και την απόφαση για τέρμα στα «ράβε-ξήλωνε»

Διαφήμιση

Με τον ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ

*Στη διαδρομή ως την τελική απόφαση για την απόλυση του Ντάνι Πογιάτος και την πλήρη «απενεργοποίηση» του Τσάβι Ρόκα (αποφάσεις που οριστικοποιήθηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας), οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό κι εν προκειμένω ο ίδιος ο Αλαφούζος «ζύγισαν» τα πάντα επί μέρες. Και είναι αλήθεια πως τούτη τη φορά η ιδιοκτησία του κλαμπ, αποφάσισε να περάσει από «κόσκινο» όλες τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας.

Διαφήμιση

*Για να υπάρχει λοιπόν πλήρη εικόνα για τα «τι», «πως» και «γιατί» η ομάδα παρουσίαζε αυτή την αποκαρδιωτική εικόνα από το ξεκίνημα της σεζόν, έγινε κουβέντα με όλους. Όχι μόνο με το καταλανικό δίδυμο, που πάντα έφερνε την κουβέντα εκεί που… ήθελε (κι έλεγε αυτά που θα ήθελαν να… ακούσουν οι διοικούντες), αλλά με όλους όσοι ζουν καθημερινά μέσα στην ομάδα. Μα όλους! Προκειμένου να σχηματιστεί σφαιρική άποψη για όλα όσα γίνονταν και δεν γίνονταν καθημερινά στο Κορωπί. Κι όταν ολοκληρώθηκε η σχετική κουβέντα-έρευνα κι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού κατανόησε πως όλο αυτό το πράγμα πλέον δεν μπορούσε να «γυρίσει».

*Για τον Πογιάτος, οι διοικούντες τον σύλλογο, θεωρούν πως είχε ίσως το μικρότερο μερίδιο ευθύνης. Αφενός διότι ήρθε σε μία άγνωστη χώρα, σε ένα εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο πιεστικό περιβάλλον κι έπρεπε να φέρει άμεσα αποτελέσματα, έχοντας χάσει από ένα σημείο και μετά την «επαφή» του με τους περισσότερους παίκτες, αλλά και την «κάλυψη» του Ρόκα, ο οποίος τον άφησε… αβοήθητο στα αποδυτήρια.

Διαφήμιση

*Αν κάτι «χαντάκωσε» πάντως (για τα καλά) τον Πογιάτος ήταν (και) ο… προπονητής φυσικής κατάστασης, Μιγκέλ Γκομίλα Αντρέου. Από τον 37χρονο Καταλανό είχαν πάρα πολλά παράπονα εδώ και καιρό οι περισσότεροι παίκτες (για τον τρόπο με τον οποίο δούλευε και τη μηδενική ένταση που έβγαζε η ομάδα στο γήπεδο), τα οποία έφτασαν στο τέλος και στα «υψηλά κλιμάκια». Κι αυτό έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις…

*Για τον δε Ρόκα, η ουσία είναι ότι πλέον «απενεργοποιήθηκε» ολοκληρωτικά και μένει μέχρι να… φύγει. Οι αρμοδιότητές του είναι απόλυτα «ψαλιδισμένες» και δεν μετέχει πια σε καμία κεντρική απόφαση, όπως φάνηκε και στην υπόθεση του Μαουρίσιο, όπου ενημερώθηκε για τη μεταγραφή του παίκτη (που ο ίδιος «έκοψε» μία εβδομάδα πριν) από τα… sites το μεσημέρι της Κυριακής (11/10).

*Δεν αποκλείεται δε, λίαν συντόμως (δηλαδή μετά την έλευση του Λάζλο Μπόλονι) να «κοπεί» με… άνωθεν εντολή και η παρουσία του στο «Γ. Καλαφάτης» και να του ζητηθεί να… εργάζεται πια από το γραφείο του στην ΠΑΕ. Γενικά είναι πλέον θέμα χρόνου να «τελειώσει» κι αυτό θα γίνει είτε κοινή συναινέσει (εφόσον αποδεχθεί πως δεν έχει πια… αντικείμενο), είτε απευθείας, μόλις βρεθεί ο «επόμενος» από την αγορά του εξωτερικού.

*Ο Ρόκα «πλήρωσε» -εκτός από τα λάθη που έγιναν στο σχεδιασμό της ομάδας και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των παικτών που αποκτήθηκαν σε σχέση με αυτό που ήθελε επί της ουσίας να παίξει η ομάδα- και την «αδράνειά» του. Δεν επιτρέπεται ο τεχνικός διευθυντής ενός μεγάλου κλαμπ, να μην έχει την παραμικρή παρεμβατικότητα στα αποδυτήρια. Ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα μπήκε από τόσο νωρίς σε αγωνιστική κρίση!

*Τρεις τραγικές εμφανίσεις έκανε ο Παναθηναϊκός στα πρώτα τρία παιχνίδια του στη Super League και μία φορά η φωνή του μέσα στα αποδυτήρια ΔΕΝ ακούστηκε. Με συγχωρείτε κιόλας, αλλά στο job description (που λένε και οι… γραμματιζούμενοι) ενός τεχνικού διευθυντή, προβλέπεται αυτό και μάλιστα είναι από τα «must» των αρμοδιοτήτων του. Ήταν ανεπίτρεπτη η στάση… αδιαφορίας που έδειχνε για τα αποδυτήρια και μολονότι πήρε (επιπλέον) χρόνο από τους ανθρώπους της ομάδας, ΔΕΝ επεδίωξε να το «διορθώσει» ούτε στο φινάλε. Πως το λέει ο λαός; «Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, μα μια φορά θα σπάσει…».

*Α, και κάτι άλλο… Επειδή κάποια πράγματα έχουν τη σημασία τους κι ας φαίνονται… μικρά. Ο Ρόκα συγκέντρωσε πάνω του ΤΕΡΑΣΤΙΟ εκνευρισμό από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές της ομάδας, όχι (μόνο) γιατί «διαταράχθηκαν» οι αριθμητικές ισορροπίες με τους ξένους ενδό-αποδυτηριακά μετά τις μεταγραφές. Αλλά για τη στάση του και το άνευ προηγουμένου «άδειασμά» του Δημήτρη Κολοβέτσιου. Ήταν πολύ μεγάλος «συνδετικός κρίκος» ο «Κόλο» μέσα στα αποδυτήρια και ο Ρόκα δεν το «μέτρησε» καλά αυτό. Μόνο μια ματιά στο τι έγραψαν οι Έλληνες παίκτες στο Instagram του μετά τη μεταγραφή του στην Καϊσερίσπορ, φτάνει για να καταλάβει κανείς πολλά…

*Η επικείμενη έλευση του Λάζλο Μπόλονι τώρα, θα συνοδευτεί κι από πολύ μεγαλύτερη «θωράκιση» του Ρουμάνου τεχνικού μέσα στα «πράσινα» αποδυτήρια. Κι αυτό θα φανεί άμεσα ως προς το «πώς». Κι επίσης, σα να ήρθε πλέον η ώρα να αναλάβουν και τις δικές του ευθύνες οι παίκτες. Διότι με όλη αυτή την αναμπουμπούλα που προηγήθηκε, έχουν βγει εντελώς κι από το «κάδρο». Όμως τώρα πια οι «δικαιολογίες» τελείωσαν και γι’ αυτούς…

*Και κάτι για το φινάλε. Το ότι έρχεται νέος προπονητής και θα έρθει και νέος τεχνικός διευθυντής, δεν σημαίνει πως σε τρεις μήνες από τώρα (τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου) ή στο επόμενο καλοκαίρι θα (ξανα)μπεί η ομάδα σε διαδικασία «ράβε-ξήλωνε» του ρόστερ. Το συγκεκριμένο λάθος, που έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, σταματάει εδώ. Κι αυτό αποτελεί κεντρική απόφαση. Ναι, 1-2-3 προσθαφαιρέσεις στο δυναμικό θα γίνουν, αλλά μαζικές αλλαγές στο ρόστερ, που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια… πάπαλα πλέον!

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.