Διαφήμιση

“Εξορθολογήσαμε τα πράγματα – Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη” (pics)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΑΚΗ

Διαφήμιση

“Όλα αυτά τα χρόνια που η κολύμβηση του Παναθηναϊκού πέρασε δύσκολα, δύο άνθρωποι έβαλαν πλάτη και την κράτησαν ζωντανή. Ο επικεφαλής προπονητής και παλιά δόξα του αθλήματος, ο Γιάννης Μηλιδάκης και ο συνεργάτης του Παναγιώτης Παϊπέτης”. Τάδε έφη ο Γιώργος Κόλλιας, διευθυντής του τμήματος κολύμβησης και καταδύσεων, αλλά και υπεύθυνος ακαδημιών υγρού στίβου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Επιχειρήσαμε να κάνουμε μια πρώτη κουβέντα με τον ίδιο, αλλά και με τον Μηλιδάκη, στο πλαίσιο της επιχείρησης – κατανόησης από τον κόσμο του τριφυλλιού της τεράστιας προσπάθειας και της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται, πλέον, στο τμήμα κολύμβησης. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, οραματίζεται να επιστρέψει στην κορυφή, με τίτλους σε όλες τις κατηγορίες και κυρίως στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της OPEN (ανοιχτής).

Διαφήμιση

Αλλά πρώτα απ’ όλα είναι περήφανο επειδή “ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού φέρνει με καμάρι το παιδί του στην αγαπημένη του ομάδα για να μάθει κολύμπι και, αν είναι ταλέντο, να μεγαλουργήσει. Δεν αναγκάζεται να ζητά στέγη σε άλλους συλλόγους”.

Ο Γιάννης Μηλιδάκης δεν ξεχνά: “Ο Παναθηναϊκός πήρε τον τελευταίο του τίτλο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης OPEN, όταν εγώ γεννιόμουνα (το 1968, δηλαδή, όταν μέχρι τότε είχαμε πάρει 12 πρωταθλήματα). Από τότε δεν έχουμε ξαναπάρει. Πολλές φορές φτάναμε στην πηγή, μετά από υπερπροσπάθεια, αλλά δεν πίναμε νερό.

Διαφήμιση

Ακόμα και τότε που διαθέταμε σπουδαία ομάδα, στις 10ετίες του ’80 και ’90, κάτι συνέβαινε και χάναμε για λίγο την πρωτιά. Μόνο το 2005 και το 2006, επί εφορίας Πανίκου Χρυσοστόμου, πήραμε τίτλο στην κατηγορία Νεανίδων. Τότε διαθέταμε τέσσερα πολύ ταλαντούχα κορίτσια, αλλά από μεταγραφή και δεν είχαμε υποδομές.

Στη συνέχεια, υπήρξαν κατά καιρούς κάποιοι καιροσκόποι στο τμήμα κολύμβησης, που ήθελαν να εκμεταλλευτούν και να οικειοποιηθούν το όνομα του Παναθηναϊκού. Καρπωνόταν τις εισπράξεις και δημιουργούσαν χρέη. Βέβαια, εμείς φταίγαμε που αφήναμε να συμβαίνουν αυτά. Υπήρξε περίπτωση παλιού αθλητή του Παναθηναϊκού, που είχε σχεδιάσει να πάρει την ομάδα και να διώξει εμένα και τον Παναγιώτη (σ.σ. τον Παϊπέτη). Κάπως έτσι και μετά από πολλές φουρτούνες, φτάσαμε στο 2013.

Από τότε η διοίκηση του ερασιτέχνη έδωσε το κουμάντο στον γνώστη και τεχνοκράτη Γιώργο Κόλλια, με τον οποίο μαζί ξεκινήσαμε τη νέα προσπάθεια να βγάλουμε την πράσινη κολύμβηση από την χαοτική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Κι έχουμε καταφέρει αρκετά τα έξι αυτά τελευταία χρόνια”.

Ο Γιώργος Κόλλιας εξηγεί: «Εξορθολογήσαμε τα πράγματα με νοικοκυριό και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία του τμήματος. Με ομαλές και σωστές συνθήκες προπόνησης για τους αθλητές και τις αθλήτριές μας και με φιλοσοφία που στηρίζεται στους τομείς της τεχνικής, της παιδαγωγικής και της κοινωνικής εκπαίδευσης. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη.

Με τον Κουλούρη ως πρωτοπόρο, έναν αθλητή που τον έφτιαξε ο Μηλιδάκης, -αλλά ανήκε σε άλλο σωματεία αρχικά και στη συνέχεια μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό- και τον έφτασε σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, ακόμα και σε Ολυμπιακούς αγώνες και να διακριθεί.

Μ’ αυτόν, με τη Νόρα Δράκου, τον Ρωμανό Αλυφαντή, τον Γιώργο Σπανουδάκη, τη Μαρίλια Δρασίδου (και παλιότερα τον Φώτη Κολιόπουλο) ο Παναθηναϊκός, μετά από μια περίοδο μαυρίλας, επανεμφανίστηκε και διακρίθηκε και σε διεθνές επίπεδο.

Το τμήμα εξελίχθηκε, γνώρισε ραγδαία πρόοδο και φτάσαμε στο σημείο, από εκεί που ήταν σχεδόν άδειο από έμψυχο υλικό το 2010, να αριθμεί σήμερα πάνω από 500 κολυμβητές και κολυμβήτριες! Από το baby swimming και την εκμάθηση, μέχρι τα προαγωνιστικά και όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες (Παίδες – Κορασίδες, Παμπαίδες – Παγκορασίδες Α’ και Β’, Εφήβους – Νεάνιδες και OPEN Άνδρες – Γυναίκες). Με προπονήσεις σε όλες τις πισίνες του ΟΑΚΑ, που είναι κυρίως το σπίτι μας, αλλά και στο Γουδή.

Και πάνω στον βασικό κορμό έχει στηθεί ένα οικοδόμημα με την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία. Διότι ο Γιάννης Μηλιδάκης δεν είναι ένας απλός προπονητής και ένας παλαίμαχος κορυφαίος διεθνής κολυμβητής, αλλά ένας ειδικός του αθλήματος που δουλεύει βάσει προγράμματος και στόχων. Πάντα με τη συνεργασία του Πάνου Παϊπέτη.

Το μεγαλεπήβολό σχέδιό μας παίρνει σάρκα και οστά. Και με άλλους ικανούς συνεργάτες – προπονητές, γνώστες του αθλήματος, όπως ο Βασίλης Δεμέτης (με τεράστια καριέρα κολυμβητή και στους διεθνείς στίβους), ο αδελφός του Γιώργος Δεμέτης, ο Κώστας Δόβης και άλλοι πολλοί στα τμήματα εκμάθησης. Και όλοι επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά.

Οι συνεχείς αλλαγές που έγιναν, βέβαια, τα προηγούμενα χρόνια στη διοίκηση του ερασιτέχνη επέφεραν και κάποιες αναταράξεις. Προέκυψαν θέματα που δεν μπορεί να τα αποφύγει ένας μεγάλος ζωντανός οργανισμός. Ελπίζουμε, όμως, ότι αυτή η διοίκηση Γιαννακόπουλου θα είναι αειθαλής και θεωρούμε ότι το όνομα της συγκεκριμένης οικογένειας αποτελεί εγγύηση για την πρόοδο όλων των τμημάτων. Εμπνέει σιγουριά και δίνει όραμα στον κόσμο.

Ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί εκεί που του αξίζει και ο κόσμος θα είναι κοντά. Και σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνολογία, η οποία μαγεύει τα παιδιά μας, εμείς είμαστε ευτυχείς που έχουμε συμβάλει να στραφούν στον αθλητισμό και μάλιστα στο δεύτερο δημοφιλέστερο ολυμπιακό άθλημα. Να ενταχθούν σε ένα σύνολο και να αναδειχθούν με υγιή τρόπο τα ταλέντα”.

Χτίζουμε, λοιπόν, κατ’ αρχάς υγιείς ανθρώπους, αλλά παράλληλα ετοιμάζουμε και την επόμενη γενιά των πρωταθλητών μας. Στα χέρια του Μηλιδάκη μεγαλουργούν, ήδη, ο Κώστας Αποστολάκης, ο Σπύρος Γκικόπουλος, η Νεφέλη Καββαδά, η Αναστασία Μπίρμπα. Κι έρχονται κι άλλοι”.

Το πιο απίθανο, όμως, το λένε στο τέλος , από κοινού, ο Γιάννης Μηλιδάκης και ο Γιώργος Κόλλιας: «Απώτερος στόχος είναι να βρεθεί ξανά το τριφύλλι στην κορυφή της ελληνικής και της παγκόσμιας κολύμβησης. Περισσότερο απ’ όλα, όμως, είμαστε ευτυχείς διότι κάθε Παναθηναϊκός έρχεται με καμάρι και γράφει το παιδί του στην εκμάθηση κολύμβησης της ομάδας που αγαπά.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι στο παρελθόν οι Παναθηναϊκοί ρωτούσαν αν μπορούν  να κάνουν κάτι τέτοιο και όταν τους απαντούσαν ότι δεν υπάρχει, τα πήγαιναν αλλού απογοητευμένοι. Τώρα τα φέρνουν εδώ, περήφανοι για το σκουφάκι που τους φορούν!!”

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.