Διαφήμιση

Οι Πορτογάλοι που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό

Από τις 23 Ιουλίου 2019 ο Πορτογάλος αμυντικός, Ζοάο Νούνες, αποτελεί και επίσημα την τρίτη χρονικά φετινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού.

Διαφήμιση

Ο 24χρονος ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τους «πράσινους», αποτελώντας έναν από τους ανθρώπους οι οποίοι και θα σηκώσουν το…«βάρος» της αμυντικής γραμμής.

Όμως, ο Ζοάο Νούνες είναι ο όγδοος στην σειρά Πορτογάλος ο οποίος θα αγωνιστεί με το Τριφύλλι στο στήθος, όντας πλέον στην λίστα παρέα με τους Πάουλο Σόουζα, Έλντερ Ποστίγκα, Κάρλος Ζέκα και τους τέσσερις υπόλοιπους Ίβηρες.

Διαφήμιση

Πάουλο Σόουζα (2000 – 2002)

Ο πρώτος Πορτογάλος, ο οποίος άνοιξε την…«πόρτα» για τους υπόλοιπους συμπατριώτες του στον Παναθηναϊκό, ήταν τον Ιούλιο του 2000 ο «θρυλικός», Πάουλο Σόουζα. Εκείνη την χρονιά, οι «πράσινοι» θέλησαν να πραγματοποιήσουν το δικό τους…«μπαμ» στο μεταγραφικό παζάρι και ερχόμενοι σε συμφωνία με την Ίντερ, στην οποία και άνηκε ο παίκτης, έναντι 500 εκατομμυρίων δραχμών έφεραν στην Αθήνα τον 30χρονο τότε, Πάουλο Σόουζα. Ο μέσος από την Βισέου της Πορτογαλίας αγωνίστηκε με την φανέλα του Παναθηναϊκού περίπου ενάμιση χρόνο, όντας αρκετά ταλαιπωρημένος από τους τραυματισμούς του αλλά κι έχοντας αρκετές κόντρες με τους προπονητές της ομάδας. Σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο λοιπόν κατάφερε να σημειώσει 21 συμμετοχές και μόλις ένα τέρμα σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, τέρμα το οποίο θα μείνει πάντα «χαραγμένο» στην μνήμη κάθε Παναθηναϊκού, αφού ήταν εκείνη η…«φαουλάρα» με αντίπαλο την Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Διαφήμιση

Κάρλος Σαΐνιο (2002 – 2003)

Μετά λοιπόν την απομάκρυνση του Πάουλο Σόουζα, ο Παναθηναϊκός συνέχισε και την επόμενη χρονιά αλά…Πορτογαλικά, αποκτώντας ένα παλιό «γνώριμο» του τότε προπονητή Φερνάντο Σάντος, Κάρλος Σαΐνιο. Ο Κάρλος Ναρκίσο Σαΐνιο, όπως ήταν το πλήρες όνομα του παίκτη, ήρθε στην Αθήνα από την Σαραγόσα, όντας προσωπική επιλογή του Σάντος για την μεσαία γραμμή της ομάδας. Όμως, ο 28χρονος τότε Πορτογάλος δεν κατάφερε να αφήσει το «στίγμα» του στην ομάδα και «πληρώνοντας» την απομάκρυνση του συμπατριώτη προπονητή του, κατάφερε και έμεινε στον Παναθηναϊκό μόλις μία σεζόν, στην οποία και έλαβε μέρος σε 12 παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου, χωρίς να έχει πετύχει κάποιο τέρμα.

Έλντερ Ποστίγκα (2008)

Έτσι, ύστερα από δύο αποτυχημένες Πορτογαλικές…επιλογές, ο Παναθηναϊκός ξαναέφερε Πορτογάλο στο ρόστερ του μετά από τέσσερα χρόνια, με τον Πορτογάλο αυτόν να ακούει στο όνομα, Έλντερ Ποστίγκα. Ο άλλοτε παίκτης των Πόρτο, Τότεναμ και Σεντ Ετιέν προστέθηκε στο «πράσινο» ρόστερ ως δανεικός από τους «δράκους» του Πόρτο τον Ιανουάριο του 2008. Βέβαια, στο συμβόλαιο του υπήρχε και μία οψιόν αγοράς, αλλά τα 4.000.000 έμοιαζαν πάρα πολλά για τα τότε δεδομένα. Ο Πορτογάλος επιθετικός, στους έξι μήνες που φόρεσε τα πράσινα, πραγματοποίησε 17 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, κύπελλο και κύπελλο ΟΥΕΦΑ, σκοράροντας μόλις δύο τέρματα, έως ότου έρθει η μεταγραφή στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ντάνιελ Φερνάντες (2010 – 2011)

Ωστόσο, μετά τους Πάουλο Σόουζα, Κάρλος Σαΐνιο και Έλντερ Ποστίγκα, ο τέταρτος Πορτογάλος στην συγκεκριμένη λίστα ήταν ο Ντάνιελ Φερνάντες. Ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας, έχοντας εμπειρία από τα Ελληνικά γήπεδα με παρουσία σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή, τον Ιούλιο του 2010 ανακοινώθηκε από την πράσινη ΠΑΕ, ερχόμενος ως δανεικός για έναν χρόνο από την Μπόχουμ. Όμως, ο 27χρονος τότε πορτιέρο δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί με το Τριφύλλι και ύστερα από έναν χρόνο με μηδενικό χρόνο συμμετοχής δόθηκε εκ νέου δανεικός στον Πανσερραϊκό.

Κάρλος Ζέκα (2011 – 2017)

Παρά λοιπόν το…κακό Πορτογαλικό παρελθόν που είχε δημιουργηθεί, το 2011 ο Παναθηναϊκός προέβη σε ακόμη μία προσθήκη Πορτογάλου στο ρόστερ του, αποκτώντας από την Βιτόρια Σετουμπάλ έναντι 380.000 ευρώ τον νεαρό μέσο, Κάρλος Ζέκα. Ο Ζέκα αποτελεί έως και σήμερα τον μόνο παίκτη από την Ιβηρική χερσόνησο ο οποίος άφησε την υπογραφή του «φαρδιά – πλατιά» στην ιστορία του συλλόγου, όντας αναπόσπαστο κομμάτι στα έξι ολόκληρα χρόνια που πέρασε έχοντας το τριφύλλι στην καρδιά, ενώ από το 2013 έως ότου έφυγε για την Δανία κατείχε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο μέσος από την Λισαβόνα έμεινε στην οικογένεια του Παναθηναϊκού έως το 2017, σημειώνοντας συνολικά 248 επίσημες συμμετοχές, σκοράροντας οχτώ φορές και κατακτώντας τον τίτλο του κυπελλούχου Ελλάδος το 2013, μέχρι να έρθει η μεταγραφή στην Κοπεγχάγη τέσσερα χρόνια μετά.

Αντρέ Πίντο (2012 – 2013)

Ακόμη μία μεταγραφή Πορτογάλου όμως, ο Παναθηναϊκός την πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την χρονιά, το «Τριφύλλι» κατάφερε να φέρει από την Πόρτο τον 23χρονο κεντρικό αμυντικό, Αντρέ Πίντο. Ο ύψους 1.96 παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με την πράσινη ΠΑΕ, αλλά ούτε και εκείνος δεν κατάφερε να ενσωματωθεί στην ομάδα. Έτσι λοιπόν, οι «πράσινοι» έναν χρόνο αργότερα ήρθαν σε συμφωνία με τον παίκτη για λύση της συνεργασίας, απομακρύνοντας τον απ’το ρόστερ. Με τον Παναθηναϊκό, ο Αντρέ Πίντο κατάφερε να αγωνιστεί σε όλες τις διοργανώσεις 22 μόλις φορές, δίχως φυσικά να πετύχει κάποιο τέρμα.

Νούνο Ρέις (2016 – Ιανουάριο 2018)

Τέλος, την συγκεκριμένη λίστα με τους Πορτογάλους που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό και δίνουν το…μέλλον στον Ζοάο Νούνες, «κλείνει» ο άλλοτε «πράσινος» αμυντικός, Νούνο Ρέις. Ο 25χρονος τότε σέντερ μπακ έφτασε στην Αθήνα και ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ τον Ιούλιο του 2016, υπογράφοντας σε τριετούς διάρκειας συμβόλαιο. Όμως, ούτε και ο Νούνο Ρέις κατάφερε να αφήσει το «στίγμα» του στην ομάδα και ύστερα από 37 συμμετοχές και ένα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, τον Ιανουάριο του 2018 αποτέλεσε παρελθόν.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.