Οι NBAers που φόρεσαν την πράσινη φανέλα

Διαφήμιση

Αναμφίβολα η μεταγραφή του Τζίμερ Φριντέτ στον Παναθηναϊκό αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Διαφήμιση

Μαζί με τον Αμερικανό μπόμπερ τη φανέλα του Τριφυλλιού θα φοράει ακόμα ένας παίκτης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο λόγος για τον Ουέσλι Τζόνσον που αριθμεί πάνω από 600 παιχνίδια στην πολυετή καριέρα του σε ομάδες του ΝΒΑ.

Οι δύο φετινές προσθήκες των “πρασίνων” με την ετικέτα “made in NBA” έρχονται να προστεθούν στη λίστα των παικτών που άφησαν τα παρκέ του “μαγικού κόσμου” του κορυφαίου πρωταθλήματος  για να αγωνιστούν στον Παναθηναϊκό.

Διαφήμιση

Ας τους δούμε αναλυτικά:

Έντγκαρ Τζόουνς 1988-90

Διαφήμιση

Ο πρώτος μεγάλος παίκτης που ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Τριφυλλιού ήταν ο Έντγκαρ Τζόουνς το καλοκαίρι του 1988. Ο “Helicopter” όπως ήταν το παρατσούκλι του είχε αγωνιστεί στο NBA στους  Πίστονς, Νετς, Καβαλίερς και Σπερς.

Ο Αμερικανός άσος ξεχώρισε για τα τρίποντα του και τα εντυπωσιακά του καρφώματα στην διετία που έμεινε στον Παναθηναϊκό. Ενώ μέτρησε 27,5 πόντους κατά μέσο όρο και 14,5 ριμπάουντ!

Αντόνιο Ντέιβις 1990-92

Η περίπτωση του Αντόνιο Ντέιβις δεν είναι αυτό που λέμε κατευθείαν από το μαγικό κόσμο του NBA. Αλλά η μετέπειτα καριέρα του δικαιωματικά τον εντάσσει στη λίστα.

Ο Ντέιβις επιλέχθηκε στο δεύτερο γύρο του draft του 1990 στο no.45 από τους Ιντιάνα Πέισερς. Επέλεξε όμως να κάνει τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στην Ευρώπη. Έτσι ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1990 για να ακολουθήσει η Αρμάνι Μιλάνο (Philips Milano τότε) και η πλούσια παρουσία στο… NBA!

Ο Αμερικανός σέντερ μέτρησε πάνω από 600 συμμετοχές σε Πέισερς, Ράπτορς, Μπουλς και Νικς. Αφήνοντας στο στίγμα του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στόγιαν Βράνκοβιτς 1992-96

Ένα όνομα μία ιστορία για τον Παναθηναϊκό! Το σπριντ και η τάπα του στον Γκαλιλέα στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Final Four του Παρισιού το 1996, έφερε στο Τριφύλλι το πρώτο Πρωτάθλημα Ευρώπης.

Κι όμως ακόμα ένα δικό του κόψιμο είχε οδηγήσει τους “πράσινους” στο παρκέ του “Παλέ Ντε Μπερσί”. Ο Κροάτης Δαλματός, όπως ήταν το παρατσούκλι του, έδωσε ένα μεγαλοπρεπέστατο “στοπ” στον μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού Ζέλικο Ρέμπρατσα, στέλνοντας την ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς σε ένα ακόμα Final Four.

Ντομινίκ Ουίλκινς 1995-96

Για πολλούς ακόμα και σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος Αμερικανός που αγωνίστηκε στην Ευρώπη. Ο Ντομινίκ Γουίλκινς με 24,8 μέσο όρο πόντους στο ΝΒΑ πείστηκε από τους αδερφούς Γιαννακόπουλους το καλοκαίρι του 1996 να φορέσει την πράσινη φανέλα.

Ο «Human Highlight Film» ήταν απλά εντυπωσιακός οδηγώντας τον Παναθηναϊκό, μαζί με τον Βράνκοβιτς, στην πρώτη EuroLeague ελληνικής ομάδας, σπάζοντας την “κατάρα” που υπήρχε μέχρι τότε.

Τι να πρωτοπείς για τον Αμερικανό σταρ. Ο Γουίλκινς μετράει απλά στο παλμαρέ του το βραβείο του νικητή στο διαγωνισμό καρφωμάτων του NBA κόντρα στον Μάικλ Τζόρνταν. Θέλει κι άλλο;

Τζον Σάλεϊ 1996

Μπορεί να μέτρησε μόλις 7 παιχνίδια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στον ένα μήνα παραμονής του στην Ελλάδα αλλά τα τέσσερα δαχτυλίδια που κατέκτησε (1989, 1990, 1996, 2000) στο ΝΒΑ δεν μπορούν να μην τοn βάλουν στη λίστα.

Το πέρασμά του από το Τριφύλλι συνοδεύτηκε με έντονες διαμάχες με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς αλλά και πλήθος πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Μπάιρον Σκοτ 1997-98

Η απαρχή της “πράσινης αυτοκρατορίας” συνδέθηκε με το όνομα του Μπάιρον Σκοτ. Ο τρεις φορές πρωταθλητής του NBA με τους Λος Άντζελες Λέικερς ήρθε στην Ελλάδα στα τελευταία χρόνια της καριέρας του και συνέβαλε τα μέγιστα στο πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός το 1998 κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Έμεινε έναν χρόνο στο Τριφύλλι και επέστρεψε στην Αμερική όπου λίγα χρόνια αργότερα διατέλεσε head coach σε Λέικερς και Καβαλίερς.

https://www.youtube.com/watch?v=sqYRg7CUnaw

Ντίνο Ράτζα 1997-99

Ίσως ο καλύτερος παίκτης, πλην Ντράζεν Πέτροβιτς φυσικά, που έβγαλε το μπάσκετ της Κροατίας. Ο Ντίνο Ράτζα με θητεία στους Μπόστον Σέλτικς ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1997 και μαζί με τον Μπάιρον Σκοτ οδήγησαν το Τριφύλλι στο πρωτάθλημα.

Ο Κροάτης σέντερ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της σειράς των τελικών κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ενώ ήταν παρών και στο πρωτάθλημα της επόμενη χρονιάς μέσα στο ΣΕΦ.

Στα highlights της συγκεκριμένης σεζόν το τρίποντο από το κέντρο στην εκπνοή στου πρώτο ημιχρόνου στον 5ο τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό.

Tρέισι Μάρεϊ 2004-05

Στα μέσα της περιόδου 2004-05 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναζητά έναν παίκτη που θα του λύσει το πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ. Το όνομα αυτού Τρέισι Μάρεϊ. Ο Αμερικανός άσος κατέκτησε το πρωτάθλημα του NBA το 1995 με τους Ρόκετς.

Στον Παναθηναϊκό έμεινε μέχρι το τέλος της χρονιάς και στη συνέχεια αποχώρησε για τον ΠΑΟΚ.  Ενώ τη σεζόν 2015-16 διετέλεσε assistand coach στους Λέικερς.

Τόνι Ντελκ 2006-2007

Η γνώμη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι γνωστή. Ο Σέρβος προπονητής δεν εμπιστεύεται εύκολα παίκτη από τον NBA στα ρόστερ των ομάδων του.

Εξαίρεση αποτέλεσε τη σεζόν 2006-07 ο Τόνι Ντελκ. Ο απόφοιτος του Κεντάκι (τον είχε παίκτη ο Ρικ Πιτίνο) αγωνίστηκε στους Σέλτικς, Χοκς και Πίστονς μεταξύ άλλων.

Το καλοκαίρι του 2006 μετακομίζει στην Αθήνα για να κατακτήσει με τον Παναθηναϊκό την EuroLeague στο Final Four της Αθήνας το 2007.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους 2007-10, 2011-12

Το καλοκαίρι του 2007 αναδεικνύεται κομβικό για το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που είχε κατακτήσει ήδη τρεις φορές την EuroLeague (2003-05) γίνεται “μήλο της Έριδος” ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι απλώνουν “χρυσάφι” στα πόδια του πρώην παίκτη των Γουόριος και Πέισερς και αποσπούν την υπογραφή του. Ο Σάρας δένεται απίστευτα με το Τριφύλλι και τον κόσμο του και κατακτά την ΕuroLeague του 2009 με τον Παναθηναϊκό στο Final Four του Βερολίνου.

Μετά από μια τριετία αποχωρεί για την Φενέρμπαχτσε (Ούλκερ τότε) για να επιστρέψει στην μεγάλη του αγάπη το καλοκαίρι του 2011.

Τζέισον Καπόνο 2012-13

Μεσούσης της περιόδου του 2012-13 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ντύνει στα πράσινα έναν “σεσημασμένο δολοφόνο”. Ο Τζέισον Καπόνο διακρίνεται τόσο για την ευστοχία του από την γραμμή των τριών πόντων όσο και για την ταχύτητα εκτέλεσής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν γίνεται ο πρώτος παίκτης που μετριέται να χρειάζεται λιγότερο από 0,6¨ για να σουτάρει.

Με τον Παναθηναϊκό κατακτά ένα κύπελλο Ελλάδας στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.