Διαφήμιση

“Ο Πεδουλάκης ξέρει και τους… διαδρόμους στο ΟΑΚΑ” (video)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΝΙΑ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ

Διαφήμιση

Ο Κώστας Τσαρτσαρής αγωνίστηκε με τεράστια επιτυχία στον Παναθηναϊκό και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους αθλητές του εξάστερου. Με 3 ευρωπαϊκές κούπες (2007, 2009, 2011), 2 Triple Crown (2007,2009), 10 πρωταθλήματα Ελλάδας και 8 Κύπελλα, έχει γράψει με μεγάλα γράμματα το όνομα του στην ιστορία της Ελληνικής καλαθοσφαίρισης και του «τριφυλλιού» κατ’ επέκταση.

Εγκαινιάζοντας μια σειρά συνεντεύξεων, αναφορικά με την πορτοκαλί «θεά», η Μάνια Αλιβιζάτου μίλησε εφ’ όλης της ύλης για το TRIFILARA.gr , με ένα από τα αγαπημένα παιδιά της «πράσινης» εξέδρας. Κυρίες και κύριοι, ο Κώστας Τσαρτσαρής

Διαφήμιση

– Θα ξεκινήσω με τον εφετινό Παναθηναϊκό του Αργύρη Πεδουλάκη. Με τις μέχρι τώρα προσθήκες αλλά και αποχωρήσεις πως βλέπεις την ομάδα του χρόνου στην Ευρωλίγκα;

Γενικά ο Παναθηναϊκός ψάχνει να βρει την ιδανική συνταγή για να μπορέσει να φτάσει πάλι στα πολύ ψηλά σκαλιά της Ευρωλίγκας. Στην Ελλάδα παραμένει στο υψηλότερο δυνατό σημείο, παραμένει πρωταθλητής.

Διαφήμιση

– Γιατί πιστεύεις είναι μακρυά από την κατάκτηση του φάιναλ φορ από το 2011; Με τα μπάτζετ που παίζουν στην ευρωπαϊκή αγορά πόσο εύκολο είναι να ξαναβρεθεί εκεί; Είναι πλέον ουτοπία ένα φάιναλ φορ για τις ελληνικές ομάδες;

Το πρόβλημα ήταν η Ευρωλίγκα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από το 2012 και μετά που η ομάδα δεν κατάφερε να βρεθεί στο F4 είχε κάποιες καλές στιγμές βρισκόμενη μια ανάσα πριν τα ημιτελικά. Παρόλα αυτά ο διακαής πόθος της κατάκτησης παραμένει μακρινός. Ήρθε φέτος ένας παλιός γνώριμος, ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει το τριφύλλι, γνωρίζει καταστάσεις, τους διαδρόμους του ΟΑΚΑ, έχει κάνει το «αγροτικό» του με το άγχος και την πίεση και τις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού. Πότε τώρα θα είναι πολύ πιο έτοιμος για να αναλάβει τα ηνία.

Από την άλλη πλευρά και ο κ. Γιαννακόπουλος κατάλαβε και το λάθος της προηγούμενης φοράς, έχει αναγνωρίσει φυσικά την αξία του κ. Πεδουλάκη και για αυτό και τον επέλεξε για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Είναι ένα στοίχημα τα νέα παιδιά που θα έρθουν πως θα μπορούν να αφομοιωθούν από το σύστημα, από την υπόλοιπη ομάδα και να μπορέσουν να προσφέρουν άμεσα.

Γενικά η Ευρωλίγκα τώρα πια είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχει παιχνίδι που μπορείς να πάρεις αψήφιστα, οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να σου κάνει ζημιά ανά πάσα στιγμή. Πολλές ομάδες καταφέρνουν και βρίσκονται στην κορυφή έχοντας απλά ομοιογένεια, άλλες με πολύ υψηλό μπάτζετ. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Παναθηναικός κάνοντας μια καινούρια ομάδα να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει.

– Ο Ρικ Πιτίνο, ένας θρύλος του αμερικανικού μπάσκετ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Τι θεωρείς ότι πρέπει να κρατήσουν παίκτες αλλά και φίλαθλοι ως παρακαταθήκη από τον κόουτς;

Αυτό που είδα από τα παιχνίδια είναι ότι δεν άλλαξε πολλά πράγματα στην ομάδα, άλλαξε σίγουρα ένα κομμάτι, το πώς μπαίνουν στο παιχνίδι συγκεντρωμένοι. Ενδεχομένως κομμάτια πειθαρχίας που μπορεί να υπήρχαν στην ομάδα να τα έφτιαξε.

Είδα ότι έμπαιναν τα παιδιά στον αγώνα και γυάλιζε το μάτι τους για 40 λεπτά σε κάθε παιχνίδι και έφτιαξε και κάποια πράγματα αμυντικώς. Αυτά θα πρέπει να τα κρατήσει ο Παναθηναϊκός και είμαι σίγουρος πως θα γίνει το ίδιο και με τον Αργύρη Πεδουλακη

– Νικ Καλάθης. Πώς βλέπεις την εξέλιξή του στην πορεία των ετών;

Νομίζω το είπε και ο κ. Ομπράντοβιτς ή ο κ. Ιτούδης σε κάποια συνέντευξη, ότι το βλέπανε ήδη από το 2010 που είχει έρθει στην ομάδα ότι είχε πολλές δυνατότητες να ηγηθεί αυτής της ομάδας. Και κάνοντας ορισμένα τρικ κατάφερε και από μόνος του να κάνει ένα βήμα μπροστά και να κατακτήσει την θέση που βρίσκεται τώρα.

Για εμένα είναι ένας αδικημένος παίχτης διότι μπορεί να κάνει τόσα πολλά πράγματα που κανείς άλλος στην Ευρώπη δεν μπορεί να τα κάνει. Προφανώς έχει μειονεκτήματα, που τα γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά αλλά αν στήσεις μια ομάδα γύρω από τον Καλάθη με βάση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μπορεί να σου κάνει φοβερά πράγματα. Και αυτό το απέδειξε αρκετές φορές φέτος παρόλο που μπορεί να μην είχε άξιους συμπαραστάτες.

– Ο Θανάσης αποφάσισε να συνεχίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το ΝΒΑ, συγκεκριμένα στους Μπακς. Πόσο μεγάλη θα είναι η απώλεια του Αντετοκούνμπο στον Παναθηναϊκό αλλά και στην Ευρώπη;

Προφανώς ο Θανάσης ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι του Παναθηναϊκού, μπορεί κάποιοι να βλέπανε μόνο το επιθετικό κομμάτι και να λέγανε τα δικά τους αλλά οι γνώστες βλέπανε ότι είναι ένα παιδί που μπαίνοντας μέσα έδινε το 100% του εαυτού του.

Πολλές φορές έδινε το 101% αυτού που μπορούσε να δώσει και πολλές φορές αυτό το 1% του έκανε και κακό. Από τη διάθεση του δηλαδή και μόνο να έκανε κάποιο γρήγορο φάουλ για παράδειγμα όμως είναι ένα άπειρο παιδί, ήταν σαν ρούκι στον Παναθηναϊκό, μάθαινε, βελτιωνόταν και στην επίθεση.

Είμαι σίγουρος πως θα βοηθούσε πολύ και στον φετινό Παναθηναϊκό. Όμως έκανε την επιλογή του τι είναι καλό για αυτόν. Για αυτό και εμείς θα πρέπει να κοιτάμε τον Παναθηναϊκό και αυτούς που τον απαρτίζουν.

– Πώς κρίνεις την επιλογή των Αγγελόπουλων να μην κατέβουν στο Β ημίχρονο και να ρισκάρουν να παίξουν Α2; Θεωρείς ότι μπορεί να υπάρξει Παναθηναϊκός χωρίς Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα και το αντίθετο;

Θα σου μιλήσω εντελώς αντικειμενικά, ακόμα κι αν ο Παναθηναϊκός έκανε την ίδια κίνηση το ίδιο πράγμα θα έλεγα. Θεωρώ είναι λάθος να διεκδικήσεις κάτι κάνοντας κακό στο άθλημα, δηλαδή μην κατεβαίνοντας στο Β ημίχρονο σ ένα κατάμεστο γήπεδο, σε ανοιχτούς τηλεοπτικούς δέκτες σε όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο, το να μην κατέβεις κάτω δεν κερδίζεις τίποτα.

Μπορεί κάποιους φανατικούς που έχεις δίπλα σου να τους κερδίζει αυτό το πράγμα αλλά στο τέλος της ημέρας βρίσκεσαι ζημιωμένος. Πολύ άσχημο αυτό που συνέβη, θα μπορούσαν με διαφορετικό τρόπο να διεκδικήσουν ότι ήθελαν και ίσως να τους αντιμετωπίζει διαφορετικά και ο υπόλοιπος κόσμος.

Το θέμα της διαιτησίας έχει ταλανίσει κατά καιρούς και τους μεν και τους δε. Ισως να υπερβάλουμε κι εμείς λιγάκι, οι διαιτητές από μόνοι τους είναι ένα κλάδος πολύ σημαντικός για την ομαλή ροή του παιχνιδιού, προφανώς κάνουν λάθη, είναι άνθρωποι, όπως κάνουν και οι παίκτες, όπως κάνουν και οι πρόεδροι και όλοι.

-Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός φαίνεται να «ξεμένει» από ηγέτες μιας και ο Βασίλης Σπανούλης αλλά και ο Γιώργος Πρίντεζης είναι – αν μπορούμε να το πούμε – στη δύση της καριέρας τους. Πώς μπορεί να διαχειριστεί ο Ολυμπιακός τέτοιες απώλειες;

Το σημαντικότερο είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τώρα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τώρα. Να δούμε σε ποια διοργάνωση αρχικά θα αγωνίζονται. Και Για αυτούς κλείνει ένας μεγάλος κύκλος.

Η έλευση του Βασίλη άλλαξε δραστικά το πρόσωπο της ομάδας με πολλούς τίτλους και πολλές επιτυχίες παρόλαυτα όμως κανείς δε μπορεί να νικήσει το χρόνο, ούτε ο Βασίλης ούτε ο Γιώργος που έρχεται από πίσω δεν μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με το χρόνο.

Θα πρέπει ο Ολυμπιακός να κοιτάξει την επόμενη μέρα, άσχετα με το τι συμβαίνει τώρα, είναι μεγάλος σύλλογος, τον χρειαζόμαστε τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα. Τον χρειαζόμαστε απέναντι στον Παναθηναϊκό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να μπορέσουμε να έχουμε δυνατό πρωτάθλημα και να μπορούμε να μιλάμε αξιοπρεπώς προς τα έξω.

– Κεφάλαιο Βοτανικός, ένας ενιαίος και αδιαίρετος Παναθηναϊκός. PAO ALIVE….Πόσο εφικτό πιστεύεις ότι είναι αυτό και πως κρίνεις την κίνηση Γιαννακόπουλου;

Ο κ. Γιαννακόπουλος έχει κάνει πολλές κινήσεις τα τελευταία χρόνια για να μπορέσει να ενώσει όλο τον Παναθηναϊκό, για να μπορέσει να δημιουργήσει το δικό του σπίτι. Το αξίζει ο Παναθηναϊκός να έχει το δικό του σπίτι. Δε ξέρω ποιος είναι ο σωστός τρόπος, ενδεχομένως είναι αυτός.

Αυτή την στιγμή στην κατάσταση που βρισκόμαστε θα πρέπει να κινηθεί όλος ο Παναθηναϊκός οργανισμός, που μιλάμε φυσικά για τους φιλάθλους να μπορέσουν να βοηθήσουν, να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται. Και η πολιτική ηγεσία να μπορέσει να βάλει το χέρι της και με πίστη και υπομονή να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι στον Βοτανικό για όλα τα αθλήματα.

– Με τι ασχολείσαι τώρα ; Θα σ’ ενδιέφερε το ενδεχόμενο να γίνεις προπονητής;

Ασχολούμαι με την προπονητική. Είμαι προπονητής βελτίωσης παικτών από 11 ετών μέχρι και επαγγελματίες. Βάζουμε λεπτομέρειες και πράγματα που δυστυχώς βλέπω ότι δε τα δουλεύουν στις ομάδες. Προσπαθώ να τα βάλω έχοντας σαν πρότυπο όσα μου μάθανε οι δικοί μου προπονητές από τη Βέροια, τον Παναθηναϊκό μέχρι και την Εθνική ομάδα.

Θεωρώ ότι το μπάσκετ είναι απλό κάνοντας πολύ σωστά τα βασικά πράγματα. Επίσης προσπαθώ να δώσω στον αθλητή τη σωστή νοοτροπία του σωστού παίκτη, του σωστού φιλάθλου κι όπου μας βγάλει…

Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου το πέρασα στον Παναθηναϊκό. Δεν είναι λίγα για έναν επαγγελματία αθλητή. Εντελώς χρόνια έζησα πολλές χαρές, λιγότερες λύπες. Ήμουν από τους τυχερούς . Η καριέρα μου είχε περισσότερες καλές και όχι κακές στιγμές.

Γνώρισα πολύ μεγάλους αθλητές. Πολύ μεγάλους παράγοντες , πολύ μεγάλους προπονητές. Γνώρισα τον υπέροχο κόσμο του Παναθηναϊκού. Είμαι ευλογημένος που ευλογημένος που είχα την τύχη να κάνω το παιδικό μου όνειρο πραγματικότητα. Εγώ είμαι Γκαλικός! Όπως και ο περισσότερος κόσμος ήμασταν Άρης μικροί. Όταν έφυγε ο Γκάλης από τον Άρη ήμουν πιτσιρίκι και έγινα Παναθηναϊκός. Έκτοτε κόλλησα. Και η καριέρα μου συμβάδισε με την ομάδα που αγάπησα τόσο πολύ από μικρός.

Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος. Δύο από τους μεγαλύτερους παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού.;

Δύο από του μεγαλύτερους παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού, όχι μόνο του ελληνικού μπάσκετ. Δύο άνθρωποι που εκτός από την οικονομική βοήθεια έδωσαν και μεγάλο κομμάτι από το …είναι τους. Την ψυχική τους ηρεμία, την οικογενειακή τους ηρεμία, ώστε να φέρουν τον Παναθηναϊκό σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μέχρι το τέλος της ζωής τους ήταν δίπλα στην ομάδα και προσέφεραν ποικιλότροπος. Και νομίζω πως όχι μόνο οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αλλά και όλος ο ελληνικός αθλητισμός να αποτίει φόρο τιμής ισοβίως.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.